Lyhytterapiassa tavoitellaan muutosta asiakkaalle tärkeällä elämänalueella, esimerkiksi työhön, ihmissuhteisiin tai hyvinvointiin liittyen. Tavoitteena on löytää uudenlaista suhtautumistapaa elämän haasteisiin ja lisätä tietoisuutta omista sudenkuopista vahvistamalla samalla tietoisuutta omista voimavaroista, resursseista ja mahdollisuuksista. Lyhytterapia auttaa myös löytämään ja kehittämään uusia ja joustavampia toimintatapoja vaikeissa tilanteissa. Terapiassa ei vain ratkota ongelmia, vaan sen avulla autetaan ja rohkaistaan jokaista tavoittelemaan itselle arvokasta, mielekästä ja toimivaa elämää. Tässä prosessissa haluan auttaa sinua eteenpäin!
Miten lyhytterapiassa työskennellään?
Lyhytterapiassa työskentelyn kohteena on yksi tai muutama yhdessä asiakkaan kanssa sovittu tavoite. Työskentelyaika on rajattu noin 1-20 kertaan. Usein jo muutaman kerran jälkeen asiakas kokee hyötyvänsä työskentelystä, sillä pienikin muutos, joka kohentaa elämänlaatua, voi olla käänteentekevä.
Työskentelyn ytimessä on vuorovaikutus asiakkaan ja terapeutin välillä. Omien havaintojen, ajatusten, tunteiden ja toiminnan pukeminen sanoiksi luo perustan kuulluksi tulemiselle ja luottamukselle. Tällöin myös kivuliaiden ja jännitteisten asioiden tutkiminen yhdessä tulee mahdolliseksi. Terapeuttina tarjoan työvälineitä ja tukea, en tulkitse tai selitä. Lyhytterapeuttisessa työskentelyssä hyödynnetään myös erilaisia muutosta vauhdittavia harjoitteita ja välitehtäviä aina tilanteen mukaan.
Milloin lyhytterapiaan?
Monen kokemus on, että lyhytterapeuttinen työskentely lisää tyytyväisyyttä, mielekkyyden kokemuksia ja elinvoiman tunteita elämässä. Lyhytterapeuttinen työskentely voi auttaa sinua, jos elämääsi haittaa esimerkiksi:
- täydellisyyteen pyrkiminen, joustamattomuus, vaativuus
- liiallisen vastuun kantaminen, stressi, uupuminen
- murehtiminen, asioiden vatvominen tai vältteleminen
- elämän kapeutuminen, sosiaalisten tilanteiden pelko
- mielialan laskeminen, ahdistuneisuus
- hetken mielijohteen mukana eläminen
- erilaiset riippuvuudet
- ristiriitatilanteet, vaikeat tunteet ja ajatukset
- jokin akuutti tilanne
Lyhytterapia voi olla sinulle hyvä vaihtoehto myös siinä vaiheessa, kun olet hakeutumassa tai odotat pääsyä Kelan tukemaan psykoterapiaan.